top of page
Search
  • Writer's pictureBirth Roots

De Wetenschap achter “Mom Brain” tijdens de zwangerschap

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zwangerschap langdurige veranderingen in de hersenen van vrouwen veroorzaakt, een fenomeen dat vaak wordt aangeduid met de term “mom brain”. Deze veranderingen helpen moeders beter om te gaan met de uitdagingen van het moederschap en versterken de band met hun baby.


Als je dit onderwerp verder wilt onderzoeken kan je luisteren naar de podcast van Dr. jodi Pawluski


Belangrijke Studies


1. Hoekzema et al. (2016) - Nature Neuroscience

Deze studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Autonome Universiteit van Barcelona, vond significante veranderingen in de hersenstructuur van vrouwen voor en na de bevalling. Deze veranderingen hielden minstens twee jaar aan en waren vooral zichtbaar in hersengebieden die actief waren wanneer moeders naar foto’s van hun baby’s keken. Deze hersenaanpassingen helpen moeders de emoties en behoeften van hun baby beter te begrijpen.


2. Abraham et al. (2014) - Proceedings of the National Academy of Sciences

Dit onderzoek toonde aan dat niet alleen moeders, maar ook vaders die intensief betrokken zijn bij de zorg voor hun kinderen, veranderingen in hersenactiviteit vertonen. De studie vond verhoogde activiteit in de amygdala, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor emotionele verwerking, bij zowel moeders als vaders die als primaire verzorgers fungeerden.


3. Bartels & Zeki (2004) -


Neuroimage

Deze studie onderzocht de neurale correlaten van moederlijke en romantische liefde en vond overeenkomsten in hersenactiviteitspatronen. De intense emoties die moeders voelen voor hun kinderen kunnen vergeleken worden met de ervaringen van romantische liefde, wat suggereert dat “mom brain” sterke emotionele en sociale banden bevordert.


4. Heinrichs et al. (2004) -


Physiology & Behavior

Dit onderzoek suggereert dat het hormoon oxytocine, dat aanwezig is tijdens de bevalling en het zogen, een rol kan spelen in het selective amnesie-effect, waarbij moeders eerder de negatieve aspecten van zwangerschap en ouderschap vergeten en de positieve aspecten onthouden. Dit mechanisme kan helpen om de ervaring van het moederschap positiever te maken en moeders aan te moedigen om het opnieuw te doen.


Conclusie

De veranderingen in de hersenen tijdens de zwangerschap en het vroege moederschap zijn diepgaand en nuttig, waardoor moeders beter in staat zijn om voor hun baby’s te zorgen en sterke emotionele banden te vormen. Deze wetenschappelijke inzichten bieden een genuanceerder begrip van “mom brain” en onderstrepen het adaptieve karakter van deze hersenaanpassingen.


Referenties:

1. Hoekzema, E., Barba-Müller, E., Pozzobon, C., Picado, M., Lucco, F., García-García, D., … & Ballesteros, A. (2017). Pregnancy leads to long-lasting changes in human brain structure. Nature Neuroscience, 20, 287-296.

2. Abraham, E., Hendler, T., Shapira-Lichter, I., Kanat-Maymon, Y., Zagoory-Sharon, O., & Feldman, R. (2014). Father’s brain is sensitive to childcare experiences. Proceedings of the National Academy of Sciences, 111, 9792-9797.

3. Bartels, A., & Zeki, S. (2004). The neural correlates of maternal and romantic love. Neuroimage, 21, 1155-1166.

4. Heinrichs, M., Meinlschmidt, G., Wippich, W., Ehlert, U., & Hellhammer, D. H. (2004). Selective amnesic effects of oxytocin on human memory. Physiology & Behavior, 83, 31-38.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page