top of page
Search
  • Writer's pictureBirth Roots

Stil zijn tijdens je arbeid ?

Er is steeds meer wetenschappelijke belangstelling voor de manier waarop vocalisatie tijdens de bevalling een kalmerend effect kan hebben op het autonome zenuwstelsel (AZS). Verschillende onderzoeken en theorieën ondersteunen het idee dat het gebruik van de stem het AZS positief kan beïnvloeden, vooral via de nervus vagus.


1. Stimulatie van de vagale zenuw

De nervus vagus speelt een cruciale rol bij het reguleren van het AZS, inclusief het parasympathische systeem dat ontspanning bevordert en stressreacties vermindert. Vocale activiteiten, zoals neuriën, zingen of andere geluiden maken, kunnen de nervus vagus stimuleren. Deze stimulatie helpt het parasympathische zenuwstelsel te activeren, wat leidt tot een kalmerend effect en een verbeterd stressmanagement tijdens de bevalling.


2. Polyvagaaltheorie

Volgens de Polyvagaaltheorie, ontwikkeld door Dr. Stephen Porges, kunnen vocalisaties helpen bij het reguleren van het AZS door gevoelens van veiligheid en sociale verbondenheid te bevorderen. Deze theorie benadrukt de rol van de nervus vagus bij het bevorderen van een staat van kalmte en het mogelijk maken van het lichaam om over te schakelen van een vecht-of-vluchtreactie naar een staat van rust en vertering. Tijdens de bevalling kunnen vocalisaties helpen deze toestand te behouden, waardoor de angst wordt verminderd en een soepeler geboorteproces wordt bevorderd.


3. Ademhalings- en stemtechnieken in yoga

Praktijken zoals prenatale yoga omvatten vaak diepe ademhalings- en stemtechnieken om aanstaande moeders te helpen pijn en stress tijdens de bevalling te beheersen. Deze technieken, waaronder uitademen met geluiden als ‘hmmm’, zijn ontworpen om de uitademing te verlengen en het middenrif te activeren, wat kan helpen de spanning te verminderen en ontspanning te bevorderen. Dit bewuste gebruik van de stem kan een verbinding met de ademhaling vergemakkelijken en het zenuwstelsel kalmeren.


Conclusie

Over het geheel genomen kan de integratie van vocale technieken tijdens de bevalling een krachtig hulpmiddel zijn voor het beheersen van pijn en stress, waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke verbindingen tussen vocalisatie, de nervus vagus en het zenuwstelsel.

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page