top of page
Search
  • Writer's pictureBirth Roots

Samen sterker: voorbereiden op de veranderende dynamiek tussen ouders

Vandaag willen we het hebben over een onderwerp dat vaak niet genoeg aandacht krijgt: de impact van een kind op je relatie en hoe je je als koppel kunt voorbereiden op de veranderende dynamiek in het gezin.


De impact van een kind op je relatie

Het krijgen van een kind is een van de mooiste, maar ook meest ingrijpende gebeurtenissen in een relatie. De komst van een kleintje brengt nieuwe verantwoordelijkheden, minder slaap en een hoop emoties met zich mee. Het is volkomen normaal om te merken dat je relatie hierdoor verandert. Hier zijn een paar manieren waarop een kind je relatie kan beïnvloeden:


Tijd voor elkaar

Met een baby in huis kan het moeilijk zijn om tijd voor elkaar te vinden. De zorg voor je kind kan veel van je energie en aandacht opeisen.


Veranderingen in rollen

Plotseling zijn jullie niet alleen partners, maar ook ouders. Dit kan leiden tot nieuwe verantwoordelijkheden en verwachtingen.


Communicatie

Goede communicatie is essentieel, maar kan onder druk komen te staan door vermoeidheid en stress.


Intimiteit

De fysieke en emotionele nabijheid kan veranderen, vooral in de eerste maanden na de geboorte.


Voorbereiden op de veranderende dynamiek


Hier zijn enkele tips om je voor te bereiden op de veranderingen en je relatie sterk te houden:


Praat met elkaar

Bespreek je verwachtingen, angsten en dromen voor de toekomst. Doe dit op voorhand. Schets voor jezelf wat je van je eigen opvoeding meegekregen hebt, en wat je wilt herhalen of anders wilt doen.

Open en eerlijke communicatie is de sleutel. Deze gesprekken zijn heel verbindend.


Blijf verbonden

Maak tijd voor elkaar, hoe klein ook. Een koffie samen, een korte wandeling of gewoon een aanraking kunnen al een groot verschil maken. Probeer dit als een soort gewoonte in te voeren in jullie dag.


Verdeel de taken

Zorg ervoor dat beide partners betrokken zijn bij de zorg voor de baby en het huishouden. Dit helpt om een gevoel van gelijkwaardigheid te behouden.

Deze denkoefening doe je best op voorhand. Bekijk welke taken jullie graag doen en wat veel energie vraagt. Misschien wordt externe hulp nodig, budgetteer dit alvast.


Zoek steun

Praat met vrienden, familie of een professional als je je overweldigd voelt.

Je zal merken dat het normaal is en je kan naast steun ook goede tips en afressen bekomen. Je kwetsbaar opstellen weekt ook verbindend. Het is belangrijk om je gesteund te voelen. Dit kan bij een moedergroep (Lamadrugada bijvoorbeeld).


Plan avondjes samen en solo momenten

Probeer op een vast moment van de dag jouw solomoment te reserveren. Dit kan een korte wandeling zijn.

Plan eenzelfde tijdslot in voor een avondje uit met je partner.


De impact van een betrokken partner tijdens de geboorte op jullie relatie


Samen een geboorte beleven kan een positieve impact hebben op jullie relatie.


Hier zijn een paar redenen:


1. Versterkt de band

De betrokken aanwezigheid van een geliefde kan een enorme bron van troost en kracht zijn tijdens de bevalling. Het helpt om angst en stress te verminderen.

Samen de geboorte van je kind meemaken kan je relatie verdiepen en versterken. Het is een ervaring die jullie voor altijd delen.


2. Betrokkenheid vanaf het begin

Een partner die actief betrokken is tijdens de bevalling, voelt zich vanaf het begin een belangrijk onderdeel van het leven van zijn/haar kind. Hieruit volgt vaak een gelijkwaardigheid in de zorg voor het pasgeboren kind. Ook is dit bevorderlijk voor de hechting met de pasgeborene.


Betrokken blijven tijdens de zwangerschap


Het is ook belangrijk dat de partner zich betrokken voelt tijdens de zwangerschap. Dit kan door samen naar afspraken te gaan, betrokken te zijn bij de voorbereiding (zoals het inrichten van de babykamer) en door samen cursussen te volgen, zoals zwangerschapsyoga of hypnobirthing. Samen de zwangerschap beleven versterkt de band en zorgt ervoor dat beide partners zich voorbereid voelen op de geboorte.


Slotgedachten


De komst van een baby verandert veel in een relatie, maar met een beetje voorbereiding en aandacht kunnen jullie deze nieuwe fase samen sterker ingaan. Onthoud dat communicatie, verbondenheid en wederzijdse steun essentieel zijn.


We hopen dat deze tips jullie helpen om je voor te bereiden op de prachtige en soms uitdagende reis naar het ouderschap. Heb je vragen of wil je meer persoonlijke begeleiding? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn er voor je.


1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page