top of page
Search
  • Writer's pictureBirth Roots

Tips voor een rustige en comfortabele bevalling: onze beste adviezen


We willen graag helpen om je bevalling zo rustig en comfortabel mogelijk te laten verlopen. We weten dat de aanloop naar de bevalling een spannende tijd is, vol vragen en misschien ook wat zorgen. Daarom delen we vandaag onze beste tips om je voor te bereiden en je te ondersteunen tijdens deze bijzondere ervaring.


1. Vertrouw op je lichaam

Je lichaam is gemaakt om te bevallen. Dat klinkt misschien als een cliché, maar het is waar! Je lichaam weet wat het moet doen. Probeer te ontspannen en te vertrouwen op dit natuurlijke proces. Ademhalingsoefeningen kunnen hierbij heel goed helpen.


2. Creëer een fijne omgeving

Of je nu thuis bevalt of in het ziekenhuis, probeer een rustige en comfortabele omgeving te creëren. Denk aan zachte verlichting, je favoriete muziek of een fijne geur die je kalmeert. Deze kleine dingen kunnen een groot verschil maken in hoe je je voelt tijdens de bevalling.


3. Gebruik beweging en houdingen

Blijf zoveel mogelijk in beweging. Wieg zachtjes heen en weer, maak wandelingen of gebruik een yoga bal om op te zitten of te leunen. We gebruiken sops een rebozo om specifieke bewegingen te kunnen bekomen in het bekken. Verschillende houdingen kunnen helpen om de weeën draaglijker te maken en je bevalling te versnellen. Vind een houding die voor jou comfortabel voelt en wissel af wanneer dat nodig is.


4. Zorg voor goede ondersteuning

Kies mensen om je heen die je steun geven. Dit kan je partner zijn, een vriend(in), een familielid of een doula zoals wij. Iemand die jou rustig kan houden, je kan aanmoedigen en je kan helpen met praktische dingen. Het is zo belangrijk om je omringd te voelen door liefde en vertrouwen.


5. Visualiseer je bevalling

Visualisatie is een krachtige tool. Probeer je voor te stellen hoe het zou kunnen verlopen, en denk hierbij aan meerdere scenario’s. Maak gebruik van positieve beelden en geboorte-affirmaties. Dit kan je helpen om een gevoel van controle en rust te behouden, zelfs als het anders loopt dan gepland.


6. De kracht van massage

Een massage of aanraking kan wonderen doen tijdens de bevalling. Vraag je partner of je doula om massages op je rug, schouders of benen te geven. Dit kan je helpen om te ontspannen en de pijn te verlichten. Probeer op voorhand verschillende technieken uit om te ontdekken wat het beste voor jou werkt.


7. Wees niet bang om hulp te vragen

Je bevalling is jouw moment, en het is helemaal oké om hulp te vragen. Of het nu gaat om pijnbestrijding, emotionele steun of gewoon iemand die een glas water voor je haalt. Je hoeft dit niet alleen te doen, en iedereen om je heen wil dat je je zo comfortabel mogelijk voelt.


8. Blijf flexibel

Elke bevalling is anders en dingen kunnen anders lopen dan gepland. Probeer met een open geest te starten zodat je je kan aanpassen aan elke situatie. Het belangrijkste is dat jij en je baby gezond zijn en dat je je veilig voelt. Vertrouw erop dat je de kracht hebt om door elke situatie heen te komen.


9. Luister naar je lichaam

Jouw lichaam geeft je signalen over wat het nodig heeft. Luister naar die signalen. Of het nu gaat om rusten, eten, drinken of bewegen. Jouw lichaam weet wat het nodig heeft om deze prachtige taak te volbrengen.


10. Vergeet niet te genieten

Midden in de intensiteit van de bevalling, probeer momenten te vinden om te genieten. Dit is het moment waarop je je baby voor het eerst gaat ontmoeten. Laat je overweldigen door de vreugde en liefde die dit moment met zich meebrengt.


11. Probeer Hypnobirthing

Hypnobirthing is een techniek die je helpt om je lichaam en geest te ontspannen door middel van ademhalingsoefeningen, visualisaties en affirmaties. Het doel is om angst en spanning te verminderen, waardoor de bevalling soepeler kan verlopen. Je kan bij ons terecht voor losse sessies HypnoBirthing.


12. Acupressuur

Acupressuur is een efficiënte techniek waarbij druk wordt uitgeoefend op specifieke punten op het lichaam om pijn te verlichten en de bevalling te ondersteunen. Deze methode kan helpen om de weeën te stimuleren en de pijn te verminderen. Je kunt je partner of doula vragen om je te helpen met acupressuur tijdens de bevalling. We kunnen je hierbij verder helpen.


We hopen dat deze tips je een beetje houvast en vertrouwen geven voor de grote dag. Heb je vragen of wil je meer persoonlijke begeleiding? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn er voor je.


2 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page